Jumaat, 30 Januari 2009

Daging Bakar Cicah Air Asam Kemboja

Bahan Bahanya:
  • Daging ambil bahagian pehanya ikut bilangan orang
  • Digaulkan dengan garam,halia,kicap manis dan lada putih serta sedikit lada hitam
  • di perap selama 15 minit sebelum di bakar
Cara membuat air asam:
  • Asam jawa diramas untuk mendapatkan patinya
  • Lada api di hiris kecil
  • Sedikit garam
  • Dan air masak
  • 2 ulas bawang kecil di hiris
  • Dicampurkan semunya dalam satu mangkuk dan gaulkan biar sebati
Pembakar daging di Kemboja

Saya pun inilah kali pertama melihatnya alat pembakar di kemboja
Lubang di gali sedalam 1kaki setengah dan luasnya 1 kaki setengah juga
Kayu api yang kecil,dimasukan kedalamya bersama dengan sedikit arang dan biarkan api bara

Dan ambil dawai mata punai yang bersaiz besar sedikit dan di letakan diatas lubang itu dan untuk mengukuhkan lubang itu di pacaknya besi pada setiap sudut dan daging yang di perap tadi diletakan diatas dawai dan mengikut kata Ustaz Zainal,air daging yang menitis diatas api itu adalah lemak daging dan asapnya yang naik keatas daging yang dibakar tadi akan rasa enaknya kerana berbau daging juga.

Mari cuba...!
Solehah,Sakinah & Dewi. Rajin kedapor tau!!!
Dan esok kita akan masak Assyura pula...

0 ulasan:

Catat Ulasan