Jumaat, 30 Januari 2009

IKAN KERING GULAI LEMAK NENAS

tq buat anaknda Solehah kerana meyediakan satu wadah periuk untuk mak memasak pada setiap hari di dalam belangga, tq Cantik desingnya, semanis orangnya.

IKAN KERING GULAI LEMAK NENAS

Bahan2nya:

  • 5 ekor ikan sepat masin
  • 2 liter santan
  • 15 biji cili api di tumbuk lumat
  • 3 ulas bawang merah di tumbuk lumat
  • 2btg serai di titik sahaja hujungnya
  • 3 keping asam gelugor
  • 2 biji tomato (tomat) di belah empat
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit -lagi sedap jika mengunakan kunyit kampung
  • 2 helai daun kunyit
  • 1biji nenas jangan terlalu masak
  • Garam secukup rasa

Caranya:

  1. Masukan santan, cili api dan bawang yang ditumbuk lumat tadi bersama dengan serai serta serbuk kunyit, ikan masin.
  2. Bila sudah mengelegak masukan nenas yang telah di potong ikut cita rasa dan sederhanakan apinya dan masukan asam keping serta garam.
  3. Apabila telah masak masukan tomata yang di belah tadi dan biarkan seketika dan angkat.
  4. Siap untuk di hidang

SAMBAL BELACAN

Bahan2nya:

  • 1/2 inci belacan
  • 1 biji cili besar ( cili merah)
  • 7/9 biji cili api
  • 1 biji bawang merah
  • Air asam jawa atau perahan limau nipis,sedikit garam dan sedikit gula
  • 1 Cili api, bawang merah, garam dan cili merah di tumbuk lumat, kemudian masukan belacan dan gula dan ditumbuk lagi sehingga sebati
  • 2 Masukan air asam atau perahan limau

Petua orang tua tua

Kalau mahu membuat sambal atau mengulai ikan, ayam atau daging jika mengunakan cili api, bawang merah, serai maka bilanganya hendaklah ganjil supaya rasanya sedap. Ini petua..!

Esok saya akan beri satu resepi yang enak dan murah serta mudah untuk di masak iatu kerabu nangka dan sambal kelapa.

0 ulasan:

Catat Ulasan