Khamis, 19 Februari 2009

Nasi Lemak, dan Sambal Petai

Nasi Lemak
1 1/2 Cawan beras (Basuh bersih bersih)
3 Cawan santan
1 Helai daun pandan (di simpul)
Garam secukup rasa
Setengah gemgam beras pulut
1 Ulas bawang kecil di hiris

Cara Membuat Nasi lemak
Bersihkan beras dan campur dengan beras pulut,rendam 10 mint,kemudian masukan santan,garam,hirisan bawang dan daun pandan.Biarkan nasi mendidih dan perlahan apinya sehingga nasi kering dan kacau supaya santanya rata dan perlahan api dan tunggu 10 minit sebelum membuka tutup periuk untuk di hidang.

Sambal Tumis Petai
1 cawan ikan bilis
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih di tumbuk
1 cawan santan cair
lada kering di kisar
Sedikit belacan
1/2 in lengkuas
1 biji buah keras
Sedikit gula melaka
Sedikit asam jawa
2 camca minyak masak
2 papan petai yg sudah tua

Bahan Menghias
2 biji telur rebus ( di rebus dan belah 4)
2 cam besar ikan bilis
1/4 timun

Caranya
Pijarkan minyak dan goreng ikan bilis hingga sedikit garing,angkat dan saringkan minyaknya, tumiskan bawang putih dan masukan lada kering yang di kisar tadi,kemudian masukan lengkuas,buah pala dan masukan santan kacau dan perlahan api.Kemudian masukan belacan,garam,gula melaka,air asam jawa dan masukan ikan bilis goreng dan petai akhir sekali masukan bawang besar. Dan masaklah hingga naik minyak,angkat dan hidanglah bersama dengan nasi lemak

Untuk tambahan
Telur rebus,hirisan timun dan kacang tanah goreng.






0 ulasan:

Catat Ulasan