Rabu, 25 Mac 2009

Paru Goreng

Paru goreng adalah sejenis lauk yg sangat sedap rasanya, untuk memasaknya paru mestilah di rebus dulu, kemudian buang air rebusan yg ada jika paru sudah lembut. Kemudian paru itu hendaklah di keringkan.

Bahan bahan
  • 1/2 Kilo paru di potong ikut suka hati,di cuci dan rebus sehingga kering airnya
  • 7 biji cili padi,kalau mahu pedas boleh tambah
  • 3 btg serai - di tumbuk
  • 1/2 inci halia - di tumbuk
  • Sedikit lengkuas - di tumbuk
  • 1 labu bawang besar - di kisar
  • 3 biji bawang putih - di kisar
  • 3 biji bawang merah - di kisar
  • Minyak untuk menumis.
  • Sedikit asam jawa dan garam secukupnya

Cara membuatnya
  • Paru yg di rebus tadi di toskan dan goreng hingga garing.
  • Panaskan minyak dan tumislah bahan yang di kisar tadi,bila telah naik baunya masukan bahan yg di tumbuk kemudian masukan air asam jawa dan garam. Akhir sekali masukan paru dan gaulah sehingga sebati dan sedia sesuaikan rasanya. Hiaslah paru gorengan dengan potongan lada besar.
Sedia untuk di hidang

0 ulasan:

Catat Ulasan