Selasa, 31 Mac 2009

Pisang Bakar Keju

Semasa saya pergi ke Jakarta, Solehah & Sakinah telah membawa saya makan di satu warung biasa aje, tapi saya tengok ramai orang makan di situ. Orang makan tu orang bekelurga pula dtg dgn kereta yg besar. Jadi saya hairanlah, kalau di Malaysia ni makan di warung orang yang macam saya sahaja iaitu makan ikut duit di poket dan selera. ooo rupanya di warung ini ada makanan special rupanya. Anda mahu tahu apa? iaitu sop kaki kambing dan pisang bakar , tapi saya tambah sikit hujungnya PISANG BAKAR KEJU, punyalah sedapnya hingga saya ingin mencuba untuk membuatnya dan kebetulan jadi pulak tu ! marilah kita cuba masok dapor sebentar. Sebelum itu sediakan dulu tempat pembakar yg manual iaitu bakar pakai dapur arang dan di atasnya di letakan pemanggang.

Bahannya makan untuk 3 orang

5biji pisang montel
keju parut ikut suka
susu manisan kremer
Sos cokelat atau anda boleh buat sendiri iaitu cokelat itu di cairkan

Caranya
Pisang di potong memanjang, kemudian pisang di letak atas pemanggang yg api sederhana sahaja, bila pisang itu sudah mengeluarkan bau yg harum anda sapukan terus susu krimer sebelah sahaja tapi jangan banyak sangat, kemudian anda katupkan dgn pasanganya dan akhir sekali curakan sos dan taburkan parutan keju... memang sedap. marilah cuba tidak susah.
OK untuk esok kita masak serundin daging. Selamat mencuba

0 ulasan:

Catat Ulasan