Rabu, 26 Ogos 2009

MI GORENG BASAH

Foto : Mi Goreng Basah


Mi goreng basah ini sangat sedap kalau betul masaknya.Tapi kalau masak cincai cincai aje maka akan rasa pahitlah, masinlah dan bau kaporlah dan rasanya tak meyelerakan. Ok apa kata kalau kita masuk dapur hari ini dengan membuat mi goreng basah yang rasanya enak.

Bahan bahanya
1/2 kilo mi kuning
300 gram isi ayam (kalau boleh ambil dadanya)
200 gram udang
200 gram sotong
sedikit kobis
sedikit sawi
3 ulas bawang putih - di titik sahaja
3 sudu cili boh
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
garam secukup rasa
100 ml stok daging
minyak untuk menumis
Sedikit serbok perasa.

Caranya senang aje
1 Panskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih,cili boh sehingga naik baunya
2 Masukan mi, ayam,udang,sotong,sos tiram,kicap,sawi dan kobis,stok daging dan masukan sedikit air untuk memberi kelembapan pada mi tersebut.
3 Masukan garam dan sedikit serbok perasa, dan gorenglah hingga rata dan angkat

Kalau petang ni belum ada menu, cuba masak mi goreng basah ini sebagai hidangan utama untuk berbuka.

Untuk hari esok saya nak beri anda resepi yang sedap dan enak dan sesuai untuk berbuka iaitu Mertabak Acheh

0 ulasan:

Catat Ulasan