Isnin, 22 Februari 2010

Parape

Foto : Sedap,rasanya manis dan sangat meyelerakan.

Makassar selain terkenal dengan pantainya yang indah dan mengasyikan, tapi bagi saya Makassar adalah satu tempat "santapan" kepada pengemar makanan seperti saya ni.

Tidak rugi anda ke Makassar. Makanan yang paling sedap ialah IKAN - fresh. Rasanya kalau pergi Makassar susah nak balik kerana teringat IKAN BAKAR yg sangat sedap dan manis rasanya sebab ikanya dari laut terus kebara api.Saya bawa resepi ini dari Makassar dan semua orang boleh buat,senang, mudah tapi ingat ye mesti yg baru. Kalau ikan lama tak sedap

Parape

1 Ekorkerapu,bawal atau tenggiri itu 1/2 kilo,bersihkan dan tosklan

Bahan bahanya

7 Ulas bawang merah - di lumatkan
3 Ulas bawang putih - di lumatkan
Garam secukup rasa
5 Ulas buah keras - dilumatkan
Beberapa biji cabe -di lumatkan

Caranya
1 Lomorkan garam dan lada pada ikan dan goreng sampai garing
2 Angkat dan toskan minyaknya
3 Tumis bahan bahan yg telah di hiris tadi sehingga harum baunya dan tambahkan segelas air dan masaklah sehingga airnya surut setengah, tuangkan bahan yang di tumis tadi keatas ikan.

0 ulasan:

Catat Ulasan