Rabu, 1 April 2009

SERUNDING DAGING


Assalamulaikum, bertemu kembali dalam mari masok dapor, kali ini kita akan masak serunding daging, kalau anda ada bakat berniaga boleh buat serunding dan jual, bolehlah untung sikit...

tapi selalunya kalau org kampong buat serunding ini untuk bekalkan pada anak balik asrama, kalau zaman dulu orang pergi ke mekah untuk mengerjakan ibadah haji mereka akan naik kapal, maka dalam perjalanan selama 40 hari atau 2 bulan tu mereka makanlah makanan yang tahan lama seperti serunding. Mari kita cuba! buat anak anak di Jakarta Ummu solehah,Ummu Sakinah Dan Dewi Kartini cuba ya! masak, kalau dah pandai masak baru boleh cari calon...


Bahan bahan
2 kg daging batang pinang di rebus sampai empok
300 gm cili kering - kisar
3 labu bawang besar - di kisar
7 biji bawang merah - kisar
5 ulas bawang putih - kisar
3cm halia - kisar
7 btg serai - di tumbuk
200 gm ketumbar - di kisar
150 gm jintan manis - di kisar
Gula merah/gula perang (ikut suka)
santan dua biji kelapa
100grm kerisik
Asam jawa

Cara membuatnya
  • Daging direbus hingga empok dan di siat halus halus
  • Tumiskan bahan yang di kisar tadi, bila telah naik baunya masukan gula merah dan kerisik dan perahan asam jawa.
  • Kacau hingga sebati dan masukan santan.Kacaulah tumisan itu sampai pecah minyaknya
  • Bila tumisan tadi telah kering masukan carikan daging
  • Sesuaikan rasanya dengan garam ,kacaulah dan angin anginkan daging tersebut
  • Kecilkan api dan kacau selalu
  • Masaklah sehingga serunding itu kering.

Untuk esok kita masak Kari Daging.

0 ulasan:

Catat Ulasan