Ahad, 21 Februari 2010

COTO MAKASSAR


Sangat lama saya tidak masuk dapor,bukan malas tapi sedikit sibuk. Tak ape lepas ni saya akan cuba masuk dapor setiap hari bagi mnenyajikan masakan buat anda semua. Saya ni baru balik dari Makassar jadi rasanya tidak lengkap kalau saya tidak bawa buah tangan buat tatapan anda semua ye.

COTO MAKASSAR


1/2 Kilo daging lembu/kerbau di rebus dulu

Bahan bahanya
4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 sudu teh ketumber
3 btg serai di titik hujungnya
1 inci lengkuas
1 inci halia
Daun limau purut 3 helai
Daun Salam
sedikit kacang tanah di goreng dan di tumbuk
garam secukup rasa dan lada

Cara caranya
1 Tumis semua bahan bahan yd di sebut diatas tadi
2 Isi garam secukup rasa dan lada ( di potong)
3 Tambahkan 3 liter air,kecilkan api sehingga mengelegek
4 Angkat dan hidang kedalm mangkuk dan tabur bawang goreng dan dagingnya di isi sewaktu menghidang.

1 ulasan:

Unknown berkata...

Saye akan cuba resipi ini,,,

Catat Ulasan