Jumaat, 30 Januari 2009

IKAN KELI MASAK DALAM BULOH (Masakan Orang Asli)

Bahan- bahannya:
  • 1 btg buloh (jangan yg terlalu muda atau terlalu tua)
  • Beberapa helai daun lerek atau daun pisang
  • 1 ekor ikan yang sedang (di bersihkan dan di basuh dgn air limau supaya hilang bau hanyirnya dan kelar)
  • 3 atau 5 biji cili api ditumbuk lumat
  • Sedikit kunyit hidup ditumbuk lumat
  • Sedikit garam
  • Sedikit daun kesom di hiris halus
  • Sedikit daun kantan di hiris halus

Mari cuba masak:

Bahan bahan yang dilumat tadi serta yang dihiris halus tadi di gaul dengan ikan keli masuklah garam secukup rasa dan perapkan antara 10 -15 minit supaya di mesra.

Kemudian ikan itu di bungkus dgn daun lerek atau daun pisang dan masukan kedalam buloh dan bakar dengan baham api kayu selama 15 - 25minit.

Sedap dimakan dgn nasi yg panas.

0 ulasan:

Catat Ulasan