- 1 btg buloh (jangan yg terlalu muda atau terlalu tua)
- Beberapa helai daun lerek atau daun pisang
- 1 ekor ikan yang sedang (di bersihkan dan di basuh dgn air limau supaya hilang bau hanyirnya dan kelar)
- 3 atau 5 biji cili api ditumbuk lumat
- Sedikit kunyit hidup ditumbuk lumat
- Sedikit garam
- Sedikit daun kesom di hiris halus
- Sedikit daun kantan di hiris halus
Mari cuba masak:
Bahan bahan yang dilumat tadi serta yang dihiris halus tadi di gaul dengan ikan keli masuklah garam secukup rasa dan perapkan antara 10 -15 minit supaya di mesra.
Kemudian ikan itu di bungkus dgn daun lerek atau daun pisang dan masukan kedalam buloh dan bakar dengan baham api kayu selama 15 - 25minit.
Sedap dimakan dgn nasi yg panas.
0 ulasan:
Catat Ulasan