Dan ramai anak anak remaja sekarang tidak tahu membuatnya dan mungkin ada yang tidak pernah jumpa lagi kerana emak emak nya sudah lupa nak membuatnya. Dan kuih ini pun sudah jarang jual di gerai gerai.
Tapi saya boleh buat sikit sikit kerana zaman saya dulu emak selalu suruh buat kuih ini,kerana inilah kuih yang paling murah untuk membuatnya dan paling senang. Mari kita cuba!!!!
Bahan Bahan:
- 1 ketul ubi kayu (Kalau diparut boleh dapat 1 cawan)-Parut
- 3 sudu besar gula pasir
- 1/2 cawan kelapa parut ambil putihnya sahaja (untuk di masukan dlm adunan)
- 3 camca besar kelapa untuk di buat salutnya
- Sedikit air daun pandan
- Garam sedikit
- Parut ubi halus halus dan perah airnya
- Campurkan ubi yang telah diperah airnya dengan kelapa parut tadi,gula,garam (sedikit sahaja)
- air perahanya 1camca teh kemudian masukan air daun pandan dan di gaul rata rata
- Kemudian masukan kedalam dulang lalu di kukus selama 25 minit.
Hidanglah dan rasalah nikmatnya, memang sedap...!
OK esok kita masak Daging Bakar Cicah Air Asam dari Kemboja pula.
0 ulasan:
Catat Ulasan