Assalamualikum,hari ini mari kita masuk dapor cuba resepi yang namanya Kerabu Nangka
Kerabu Nangka
Bahan bahanya
Beberapa hiris nangka muda (bijinya masih putih)direbus hingga lembut dan di potong potong.
1 ekor ikan kembong yang masih segar direbus dan diambil isinya serta ditumbuk lumat.
1 biji kelapa di parut ,
Sedikit kelapa di parut dan di buat kerisik 3btg serai(di hiris halus )
1 inci lengkuas (di hiris)
3 ulas bawang merah(dihiris)
Sedikit air limau nipis
Sedikit garam & gula
Cara caranya
Serai,lengkuas,bawang merah yg di hiris tadi ditumbuk lumat,campurkan semua bahan yg ditumbuk tadi dengan kerisek kedalam bekas,kemudian masukan santan dan gaul hingga sebati.Nangka yang telah dipotong tadi di campurkan kedalam kedalam bahan bahan digaul tadi dan masukan garam,gula sesedap rasa dan gaul sehinggalah mesra.
Sambal Kelapa (Nyiur)
Lada kecil 9 ulas , sedikit garam dan 3 sudu besar kelapa parut dan perahan air limau
Cara caranya
Masukan lada dan garam tumbuk hingga lumat dan akhir sekali masukan kelapa parut dan tumbuk jangan terlalu lumat.Setelah itu angkat dan masukan kedalam piring dan masukan air perahan limau.
Dan esok saya akan hidangkan anda dengan masakan datang dari Negeri Sembilan,iaitu resepi dari ibu mentua saya "masak lemak cili api' sedap mari esok kita masok dapor
Kerabu Nangka
Bahan bahanya
Beberapa hiris nangka muda (bijinya masih putih)direbus hingga lembut dan di potong potong.
1 ekor ikan kembong yang masih segar direbus dan diambil isinya serta ditumbuk lumat.
1 biji kelapa di parut ,
Sedikit kelapa di parut dan di buat kerisik 3btg serai(di hiris halus )
1 inci lengkuas (di hiris)
3 ulas bawang merah(dihiris)
Sedikit air limau nipis
Sedikit garam & gula
Cara caranya
Serai,lengkuas,bawang merah yg di hiris tadi ditumbuk lumat,campurkan semua bahan yg ditumbuk tadi dengan kerisek kedalam bekas,kemudian masukan santan dan gaul hingga sebati.Nangka yang telah dipotong tadi di campurkan kedalam kedalam bahan bahan digaul tadi dan masukan garam,gula sesedap rasa dan gaul sehinggalah mesra.
Sambal Kelapa (Nyiur)
Lada kecil 9 ulas , sedikit garam dan 3 sudu besar kelapa parut dan perahan air limau
Cara caranya
Masukan lada dan garam tumbuk hingga lumat dan akhir sekali masukan kelapa parut dan tumbuk jangan terlalu lumat.Setelah itu angkat dan masukan kedalam piring dan masukan air perahan limau.
Dan esok saya akan hidangkan anda dengan masakan datang dari Negeri Sembilan,iaitu resepi dari ibu mentua saya "masak lemak cili api' sedap mari esok kita masok dapor
0 ulasan:
Catat Ulasan