Umbut adalah sejenis sayur yang terdapat di dalam batang pokok bayan,pokok kelapa,pokok kelapa sawit dan juga pokok pisang.Umbut ini selalunya di buat sayur untuk majlis kenduri kendara di kampung kampung terutamanya,malah jika teringin nak makan sayur umbut selalunya di pekan sehari ada di jual umbut umbut ini .Umbut ini mempunyai rasa yang berlainan .Kalau umbut bayan pokoknya terdapat di dalam hutan dan untuk mengambilnya agak sukar ,maka tuan rumah akan mengupah orang untuk menebang pokok bayan untuk mengambil umbut tersebut.Manakala umbut pokok kepada sawit dan umbut pokok kelapa jika di buat sayur rasanya lebih kurang sama saja.OKlah marilah kita masuk dapor untuk memasak "Masak Lemak Umbut"
Masak Lemak Umbut.
Bahan Bahanya
1 mangkuk umbut di hiris dan rendam dgn air
Bawang kecil di hiris
Sedikit Ikan bilis
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
Daun kunyit
Lada merah di hiris
Umbut dan santan cair,ikan bilis,hirisan bawang di masukan kedalam periuk dan jerang diatas dapor,kacau sehingga mengelegak.Masukan santan pekat,garam,daun kunyit & hirisan lada merah dan kacau lagi sehinggalah masak dan sedia untuk di hidang.
Mengoreng Ikan Kerisi
Mengoreng ikan memanglah senang dan mudah,begitu juga meyiangnya.Sebenarnya setiap anak perempuan remaja harus pandai meyiang ikan,jangan insang tidak buang,ekor tidak potong dan kalau mahu di goreng ikan perlu di kelar dan kalau darat seperti haruan siripnya dan sisiknya mesti di buang.Ikan kerisi ini mempunyai sisik yang tebal dan tulang sangat keras,untuk mengoreng ikan ini mestilah di kelar dulu.
Ikan kerisi Goreng
Bahanya
2 ekor ikan kerisi yg sedang -Siang dan kelar
3 ulas bawang putih
Garam
Kunyit kampung
Caranya
Bawang putih,garam dan kunyit kampung di tumbuk lumat dan gaul serta perap selama 15 minit dan goreng.Ok sedap rasanya ikan kerisi goreng ini.
Sambal Tempoyak
15 biji lada kampung
Garam
2 sudu tempoyak
Caranya
Lada dan garam ditumbuk (Jangan sampai lumat)
Masukan tempoyak dan gaul
Esok resepi mari masuk dapor Sambal Tumis Petai,Nasi Lemak dan goreng tempe.
Jumaat, 6 Februari 2009
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan