Ahad, 23 Ogos 2009

kue teow sup


Kue Teow Sup ini adalah menu berbuka kami hari semalam. Menu untuk berbuka kadang kadang di buat secara spontan, iaitu apa bahan yang ada didalam peti sejuk itu yang di masak. Kerana bagi saya masak ni adalah ikut pandai aje bukan kemahiran, kerana saya bukan chef. Maknaya masak apa yang saya pandai ajelah. Untuk menu berbuka saya buat pengat labu,keow teow sup, samosa dan popia.

Kue Teow Sup

1/2 Kili kuew teow di celur
1/4 kilo ayam / daging di potong ikkut suka hati dan direbus untuk buat supnya
7 ekor udang besar
10 biji bebola ikan
3 biji bawang putih
Sedikit halia
Garam secukup rasa
Sedikit udang kering
2 keping tahu - di goreng dulu.
Daun kucai - untuk hiasan
sedikit gula
Minyak untuk mengoreng

Untuk sambalnya
7 biji cili api
1 sudu teh lada hitan
sedikit garam
1 sudu makan kicap manis
1 sudu makan sos cili

1 Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan udang kering hingga naik baunya
2 Tuangkan air rebusan ayam tadi, biarkan hingga mengelagak kemudian masukan udang dan ayam serta bebola ikan dan rasa garamnya serta isi sedikit gula. Dan titiskan beberapa titis minyak bijan

Cara hidang mudah aje
Masukan mee dalam mangkuk dan isi daun kucai di atasnya dan tuangkan kuahnya dan jangan lupakan letakan sambalnya. Sungguh sedap dan sangat meyelerakan

0 ulasan:

Catat Ulasan