Sabtu, 22 Ogos 2009

MI KARI

Foto : Mi Kari


Untuk santapan berbuka petang ini mari kita fikirkan satu hidangan yang enak ye. Kalau anda belum ada idea apa kata ikut cadangan dari saya ni iaitu Mi Kari,Kuih lopis, agar agar jagung. Manakala air pula iaitu air cincau, teh O dan kalau minat teh tarik tu boleh juga di hidangkan, dan jangan lupa kurma ye.

Untuk itu kita cuba masak mi kari

1 kg mi kuning di celur terlebih dulu dgn air panas
1/4 ayam ekor di potong sederhana kecil
1/4 kilo taugeh
1/2 kilo kerang di rebus dan ambil isinya
1/4 sawi
2 btg fishcake
10 biji bebola ikan
1 biji kelapa / RM 1.50 santan
2 kuntum bunga lawang
2 keping asam keping

Bahan yg di tumbuk

3 Ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 sm halia

Caranya mudah aje

Tumis bahan yang ditumbuk sehingga naik baunya, kemudian masukan ayam dan gaul lah sehingga sebati. Masukan santan sedikit demi sedikit dan biarkan mendidih seketika. Masukan asam keping, dan akhir sekali masukan kerang,fishcake, garam secukup rasa dan masukan sawi dan taugeh sebelum angkat.

Cara untuk menghidang tu masukan mi dalam mangkuk dan curahkan kuahnya dan jangan lupa bawang goreng dan sedikit daun sup jika suka. Selamat mencuba.

0 ulasan:

Catat Ulasan