Ahad, 7 November 2010
MEE SUP MAT PAUZI
Bahan-Bahan:
Mee kuning,
udang,
ayam,
5 ulas bawang putih,
2 ulas bawang merah,
lada hitam yg dikisar,
cili,tauchu,kicap
Bahan sayuranya (Tambahan)
kubis,sawi,tauge,kacang tanah tumbuk,bawang goreng
Cara:
Ayam/dagin di potong kecil2,bersih dan toskan.
udang dibersihkan.
Lada hitam yg sudah dikisar dan bawang merah yg sudah ditumbuk diperapkan dengan udang.
Tumbuk bawang putih dengan cili kemudian tumiskan,masukkan tauchu kemudian masukkah udang yg diperap tadi dan ayam.Tunggu sehingga ayam dan udang masak ,masukkan air,kicap ,garam dan sedikit gula.
Masak sehingga mendidih kemudian perlahankan api.
Cadangan Hidangan:
Mee kuning,kubis,tauge dan sawi di celur dgn air panas ,toskan.
Masukkan mee,kubis,sawi,tauge dan tuangkan sup yg ditumis tadi,taburkan kacang tanah tumbuk,bawang goreng dan daun sup/daun bawang.
Tambahan:
Pastikan sup sentiasa panas baru sedap dihidangkan.
Masa raya baru ni saya gi rumah anak angkat saya di Bangi, dia masak mee sup, eei sedaplah Mat Pauzi masak.Tak sangka anak bujang pandai masak, lepas ni tiap tiap tahun mesti nak gi umah mat pauzi
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan