Padi yg dituai untuk dibuat emping ini akan di leraikan (erek),kemudian akan di rendam semalaman.Di tuskan lepas itu barulah di goreng dan akhir sekali di tumbuk mengunakan lesung kayu.Sekarang mari kita mengemping dan meyediakan untuk santapan sambil berbual bual dengan teman teman pada waktu petang dan di minum dengan air kopi
Makan untuk 5 orang
Bahan bahanya
- 2 cawan padi yg masih muda (masih hijau dan isinya lembut)
- sedikit garam halus
- 1 cawan kelapa muda (di kukur lebih cantik)
- 3 sudu gula merah
Cara caranya
1 Sanggai (Padi yg di remdam tadi di toskan airnya,goreng tanpa minyak sehingga kekuningan)
2 Tumbuk padi ketika masih panas,sehingga semuanya padi menjadi leper.
3 Keluarkan dari dalam lesung,dan tampi untuk mengasingkan antara emping dan kulitnya.
4 Sekarang emping siap utk di hidang.Emping di gaul dengan sedikit garam,gula merah dan akhir sekali masukan kelapa kukur tadi.(Sangat sedap jika di makan dengan madu lembah)
Info : Untuk membuat emping adalah gunakan lesung kaki.Kalau di kampung acara mengemping ini adalah acara mencari jodoh, tapi hari ini acara mengemping ini sudah mula di lupakan oleh orang. Insyaalah PERSATUAN BELIA SRI AL AIN (BERSAMA) akan menghidupkan kembali acara warisan ini.
0 ulasan:
Catat Ulasan