Khamis, 12 Mac 2009

EMPING

Emping adalah satu makanan kudap kudapan yang di buat dari padi yg masih muda,padi yang di gunakan untuk membuat emping ialah muda,padi pulut.Padi yg dicadangkan utk membuat emping selalunya di tanam lewat sikit kerana pesta mengemping akan di adakan pada sebagai acara khas sebagai penutup musim menanam padi,biasanya lebih lambat masak dan akan dituai semasa masih hijau iaitu sesuai dijadikan emping.

Padi yg dituai untuk dibuat emping ini akan di leraikan (erek),kemudian akan di rendam semalaman.Di tuskan lepas itu barulah di goreng dan akhir sekali di tumbuk mengunakan lesung kayu.Sekarang mari kita mengemping dan meyediakan untuk santapan sambil berbual bual dengan teman teman pada waktu petang dan di minum dengan air kopi



Makan untuk 5 orang
Bahan bahanya
  • 2 cawan padi yg masih muda (masih hijau dan isinya lembut)
  • sedikit garam halus
  • 1 cawan kelapa muda (di kukur lebih cantik)
  • 3 sudu gula merah

Cara caranya
1 Sanggai (Padi yg di remdam tadi di toskan airnya,goreng tanpa minyak sehingga kekuningan)
2 Tumbuk padi ketika masih panas,sehingga semuanya padi menjadi leper.
3 Keluarkan dari dalam lesung,dan tampi untuk mengasingkan antara emping dan kulitnya.
4 Sekarang emping siap utk di hidang.Emping di gaul dengan sedikit garam,gula merah dan akhir sekali masukan kelapa kukur tadi.(Sangat sedap jika di makan dengan madu lembah)

Info : Untuk membuat emping adalah gunakan lesung kaki.Kalau di kampung acara mengemping ini adalah acara mencari jodoh, tapi hari ini acara mengemping ini sudah mula di lupakan oleh orang. Insyaalah PERSATUAN BELIA SRI AL AIN (BERSAMA) akan menghidupkan kembali acara warisan ini.

0 ulasan:

Catat Ulasan