Ahad, 22 Mac 2009

Sagun

Assalamualaikum, Saya minta maaf banyak banyak kerana sudah lama tidak masuk dapor, bukan malas tapi saya di ganggu oleh kerja yg mendatang seperti BERSAMA PALESTIN,Misi Dakwah Orang Asli,cari dana untuk anak Yaim Sri al Ain di Acheh.

Baru baru ini saya ke Kelantan dan pergi ke Pasar Siti Khadijah. Memanglah di pasar Siti Khadijah itu lubuk makanan, dari sekecil kecil makanan hingglah ke makanan yg tidak pernah kita lihat dan rasa.Tapi yg teruja ialah satu jenis makanan masa saya kecil kecil iaitu Tok saya selalu buat dan dia ajar saya buat, namanya "Sagun".Sagun adalah sejenis makanan tradisonal,rasanya sedap dan sangat mudah untuk membuat,Saya beli sepeket sagun di pasar Siti Khadijah dengan harga RM 1.00 sepeket yg berisi 10 batang bekas yg berisi sagun, ini bermakna 1 batang sagun itu harganya 10 sen sahaja. Pembungkusanya sangat menarik perhatian, bagi saya sangat murah kalau di kira kos membuatnya...cuba lihat
Foto : Satu peket 10 btg bungkusan sagun, maknaya 10 sen sebatang



Mari kita masuk dapor sebentar cuba buat Sagun
Untuk makan 20 orang

Caranya
  • 2 kg beras di basuh bersih dan goreng sehinggalah kering
  • 2 1/2 kilo gula pasir yg halus
  • 2 biji kelapa parut ambil yg putuh sahaja
  • 3 helai daun pandan di carik carik
  • Sedikit garam
  • sedikit air.



Caranya
Kisar atau blander beras sampi halus,kemudian campurkan kelapa parut tadi dan sedikit garam
lepas itu renjiskan air dan gaul kemudian gorenglah sagun ini hingga masak dan masukan daun pandan. yg di carik carik tadi.Teruskan goreng hinggalah rasa sebati lemak,manis dan ragup

Hidanglah pada waktu petang,pasti ada yg minat.

Untuk resepi seterusnya kita akan masok dapor dengan 1 jenis masakan iaitu masak paru pedas dengan sejenis makanan pembuka selera iaitu budu bersama ikan kembung bakar.

0 ulasan:

Catat Ulasan