Bahan bahan
- 1/2 Kilo paru di potong ikut suka hati,di cuci dan rebus sehingga kering airnya
- 7 biji cili padi,kalau mahu pedas boleh tambah
- 3 btg serai - di tumbuk
- 1/2 inci halia - di tumbuk
- Sedikit lengkuas - di tumbuk
- 1 labu bawang besar - di kisar
- 3 biji bawang putih - di kisar
- 3 biji bawang merah - di kisar
- Minyak untuk menumis.
- Sedikit asam jawa dan garam secukupnya
Cara membuatnya
- Paru yg di rebus tadi di toskan dan goreng hingga garing.
- Panaskan minyak dan tumislah bahan yang di kisar tadi,bila telah naik baunya masukan bahan yg di tumbuk kemudian masukan air asam jawa dan garam. Akhir sekali masukan paru dan gaulah sehingga sebati dan sedia sesuaikan rasanya. Hiaslah paru gorengan dengan potongan lada besar.
0 ulasan:
Catat Ulasan