Rabu, 11 Mac 2009

MEE BANDUNG MUAR

Mee bandung Muar sangat terkenal di Daerah Muar Johor khususnya dan sangat popular di Negeri Johor.Oleh kerana ke enakan rasanya maka mee bandung muar telah berada di mana mana gerai atau restoran di Malaysia. Ke sedapan mee bandung Muar ini ialah pada rencahnya.

Sekarang ini telah ada rencah "segera"untuk membuat mee bandung muar telah di peketkan serta di hantar keluar negara dengan kegunaanya dalam jangka masa yang di tetapkan.Jadi tidaklah sukar jika anda ingin menikmati mee bandung muar.Sekarang mari masuk dapor untuk memasak dengan rencahnya yang asli

Bahan bahanya

1 kg mee kuning
9 tangkai lada kering di giling
3 ulas bawang putih di ketuk sahaja
5 ulas bawang merah
200 grm udang kering,direbus dengan 11/2 cawan air
300 grm daging di potong nipis dan di rebus dapat 4 cawan air rebusan
sawi ikut suka,potong 1 inci
Sedikit kobis,ikut rasa dan potong
1/2 cawan gula pasir
1 sudu sos tiram
fish ball
Sotong
Telur ayam mengikut bilangan jumlah hidangan
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya

Cili kering yg di kisar tadi,udang kering ,bawang putih,bawang merah dan tumislah bahan tadi jangan sampai terlalu garing.Masukan sos tiram,kemudian air rebusan daging dan dagingnya, fish ball dan sotong.
Akhir sekali masukan sawi,kobis,sesuaikan rasanya.

Untuk menghidang

Hidangkan mee bandung muar ini dengan sepinggan sepinggan,mee kuning di letak di dalam pinggan, letakan telur rebus (jangan di rebus keras), taburkan daun sup,daun bawang dan tuangkan kuah yang tengah panas.

Nikmatilah rasanya.
Untuk esok kita masuk dapor dengan makanan yg sangat rengkas dan sedap rasa iaitu "emping" dengan kelapa muda

0 ulasan:

Catat Ulasan